Kalastus

Vantaanjoen kalatalousalue sijaitsee Suomen väkirikkaimmalla alueella ja se on noin 1,5 miljoonan suomalaisen lähivirkistysalue. Tämä yhdessä vesistön alhaisen järvisyyden kanssa tekee alueen kalastuksesta hyvin poikkeuksellista, sillä vapaa- ajankalastuksen suuri kalastuspaine kohdistuu pääasiassa pienipinta-alaisiin virtavesiin.

Jokialueilla tapahtuva kalastus on pääasiassa perho- ja heittokalastusta, mutta myös ongintaa harrastetaan. Alueella tapahtuva kalastus on lähes täysin vapaa- ajan kalastusta.

Pienimuotoinen ammattikalastus liittyy yksinomaan rehevöityneiden järvien hoitokalastukseen. Järvialueilla yleisimmät kalastusmuodot ovat pyydyskalastus (verkot, katiskat, merrat ja rysä). Lisäksi pilkkiminen, onkiminen, viehekalastus ja vetouistelu ovat tavallisia pyyntimenetelmiä.

Ravustusta harrastetaan valtaosassa kalatalousalueen virtavesistä ja jonkin verran myös järvissä.

Yleiskalastusoikeudet ja kalastonhoitomaksu

Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia ja lunastamalla kalastonhoitomaksun saa viehekalastaa yhdellä vavalla. Kalastajien tulee kuitenkin huomioida, että onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta on voitu rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset osoitteessa kalastusrajoitus.fi.

Kalastonhoitomaksu on ikäperusteinen, ja alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta.

Paikalliset kalastusluvat 

Usealla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa, niin kutsuttu paikallinen kalastuslupa.

Vesialueen omistaja taho päättää paikallisten lupien myymiseen liittyvistä asioista. Myyntitapa, myytävien lupien sisältö ja hinta vaihtelee vesialueittain. Kalatalousalueella ei ole vielä täysin ajantasaista tietoa kaikkien vesialueiden lupamyynti käytännöistä. Alueella on myös järjestäytymättömiä osakaskuntia, joilla lupamyyntiä ei ole. Osakaskunta-sivuilta löydät ajantasaisimman tietomme vesialueiden luvanmyynnistä.

Mikäli olet vesialueen omistaja ja haluat näille sivuille tietoa lupamyynnistänne, ota yhteyttä kalatalousalueen toiminnanjohtajaan.